Всичко е възможно, стига само да го пожелаеш!

www.zdrave123.com

 
  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Основни предимства на Алое Вера

Листата на алое съдържат повече от 75 хранителни вещества и 200 биологични субстанции, включително 20 микроелементи, 18 аминокиселини и 12 витамини.

Най-силната му страна е способността да възстановява увредени тъкани: лигавиците на стомаха и раздразнените черва, обвивката на коремните и полови органи. Алое Вера подобрява минералния и витаминен баланс и укрепва имунната система.

Съставките на Алое Вера могат да бъдат разделени на следните групи:

1. Витамини - Богато е на всички витамини, с изключение на Витамин D, особено на антиоксидантът витамин А (бета-каротин), витамин С и Е.

2. Минерали: Калций, натрий, калий, манган, магнезий, мед, цинк, хром и антиоксиданта - селений.

3. Захари: Добиват се от слузестия слой на растението, който обгръща вътрешния гел. Тези захари са известни като мукополизахариди, които повишават имунната система и спомагат за изхвърлянето на токсини. Алое Вера съдържа, както моно, така и полизахариди, но най-важни са дълговерижните захари като глюкоза и маноза или глюкомани. Тези захари се поемат цели неразпаднати както другите захари, от червата и се вливат в кръвта под същата форма. Този процес е познат като пиноцитоза. Веднъж попаднали в кръвния поток те могат да проявят своите имуно-регулаторни свойства. Някои от тези полизахариди не се абсорбират, а се прикрепят към определени чревни клетки, за да образуват естествена бариера, предпазваща от поглъщането на нежелани материали, което предпазва от синдрома на "течащите" черва. При локално  нанaсяне захарите са и основните овлажнители.

4. Антраквинони: Притежава дванадесет от тези фенолови съставки, които се намират предимно в сока от растението. В малки количества, когато не надвишават слабителния си ефект, те спомагат абсорбцията от стомашно-чревния тракт и притежават противомикробни и болкоуспокоителни ефекти. Най-важни са алоинът и емодинът, които са болкоуспокояващи. Те също така действат антибактериално и антивирусно.

5. Лигнин: Тази съставка сама по себе си е инертно вещество, но когато се включи в препарата, то придава на Алое Вера свойството  да прониква и по този начин другите съставки се абсорбират от кожата.

6. Сапунини: Тези сапунени вещества представляват около 3% от гела на Алое Вера. Имат способността да пречистват и притежават антисептични свойства. Те действат мощно антимикробно срещу бактерии, вируси и гъбички.

7. Мастни киселини: Холестерол, Кампестерол, Б.Сисостерол и Лупелол са растителни стероиди, които са важни противовъзпалителни агенти.

8. Салицилова киселина: Съставка, подобна на аспирина, притежаващи противовъзпалителни и антибактериални свойства.

9. Аминокиселини: Организмът се нуждае от 22 аминокиселини - гелът осигурява около 20 от тях. Нещо повече - осигурява седем от общо осемте есенциални аминокиселини,които организмът не може сам да произвежда.

10. Ензими: Когато се приемат орално няколко различни вида от тези биохимични катализатори спомагат храносмилането чрез разрушаване на мазнини и захари. Известно е, че Алое Вера съдържа ензима Bradykinase, който спомага за намаляване на крайни възпаления, когато се нанася локално и така облекчава болката. Другите ензими спомагат извличането на мъртвите тъкани при наранявания. Липазите и протеазите, които също се съдържат в растението спомагат храносмилането и разграждането на храната. 

 
сподели ме

Хранителни добавки от AquaSource