Всичко е възможно, стига само да го пожелаеш!

www.zdrave123.com

 
  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Омега 3 - 6 - 9

Незаменимите есенциални мастни киселини

 

Омега-3 и Омега-6 не се произвеждат в човешкия организъм и трябва да се набавят с храната. 

Осигуряване на необходимият хранителен прием на есенциални мастни киселини (живителни храни) е ефективно профилактично средство и гаранция за добро здраве и дълголетие.

Наричат се есенциални, защото спомагат за превръщането на храната в енергия и са от жизнено значение за мозъчната функция, нормалния растеж и развитие.

Стресът и процесът на готвене разрушават полезните мазнини, а в преработените храни отсъстват изцяло. С възрастта способността на организма да оползотворява пълноценно ненаситените мастни киселини намалява и нуждите от добавянето им отвън към храната нараства.

Мастните киселини действат като носители на важните мастноразтворими витамини А, Д, Е и К. Необходими са за превръщането на каротина във витамин А и за усвояването на минералите.


Омега-6 се съдържа в маслата от различни ядки, семена и плодове, като ленено, конопено семе, касис, тиквени семки, малини, сусамово семе, акай бери и черен кимион. По-ненаситените и по-важен вид Омега-6 (GLA или гама-линоленова киселина) се среща рядко  в природата, но е в особено високо съдържание в маслото от пореч и от вечерна иглика.

 

Омега-3 се открива в морските водорасли, мазните риби, живеещи в студена вода, лененото семе, тиквените семки, тъмнозелените листни зеленчуци.

 

Зехтинът върджин, маслини, фъстъци, кашу, лешници съдържат Омега-9.

Schizochytrium Sp съдържат високи нива DHA-докозаехексаенова киселина и представлява 97% от омега-3 мастните киселини в мозъка.

Шипката е използвана още от египтяните и маите заради здравословните й свойства. Тя е основен източник на витамин Е, омега 3, 9, 6 и ликопен.

Вечерна иглика: От семената на това красиво диво цвете се извлича масло, едно от малкото, които съдържат голямо количество гама-линоленова киселина GLA. Тя е богат източник на Омега-6 ненаситени киселини. Тези мастни киселини се съдържат във всеки орган и играят важна роля за нормалното му функциониране. GLA спомага за правилното развитие на главния мозък в нервната система на плода.

Маслото от пореч осигурява 23% силно противовъзпалителната гама-линоленова киселина GLA.

Годжи Бери съдържа широк спектър от фитонутриенти, витамини и микроелементи. Ползи от годжи бери са повишени енергийни нива, добро качество на съня, способност за съсредоточаване и концентрация, умствена яснота, спокойствие, намаляване на умората и стреса.

За семената от черен кимион /черен сусам, лучено семе/ съществуват над 600 научни публикувани рецензирани статии за ползите от него, според които съществуват само няколко проблема, при които не може да се помогне на организма да ги преодолее. По данни на Националния институт по здравеопазване проучване, проведено от изследователи от медицинския колеж Джавахарлал Неру, показва колко е силно маслото от семена на черен кимион срещу някои от бактериите, устойчиви на множество лекарства. Съгласно изследването, от 144 тествани щамове, повечето от които резистентни към множество антибиотици, 97 се инхибират от маслото от черен кимион.

 

Потвърдена е връзката между нивото на докозахексаеновата киселина (DHA) в кръвта и по-високите резултати от тестове по слушане и разбиране, както и увеличаване на речниковото богатство. Приемът на незаменими есенциални мастни киселини по време на предучилищния период има положителен ефект от гледна точка на предотвратяване на проблеми с концентрацията, дължащи се на хиперактивност, както и повишаване на способността за учене и подобряване на учебната дейност като цяло.


Ползи от приема на Омега-3 мастни киселини DHA, EPA потвърдени от EFSA:

  • поддържане на нормално кръвно налягане

  • поддържане на нормални нива на триглицериди в кръвта

  • нормалната функция на сърцето

  • поддържане на нормална мозъчна функция

  • добро зрение

 

Пионерно проучване за влиянието на различните видове храни върху поведението на група престъпници показало, че недостигът на есенциални мастни киселини играе важна роля по отношение на техните антисоциални прояви.

 

Световната Здравна Организация препоръчва минимален прием на Омега 3 мастни киселини от 0.5 до 2% от ежедневния енергиен прием.


 

 

 

 
сподели ме

Хранителни добавки от AquaSource